2011-08-07

POGLED NA SP U20 V KOLUMBIJI - NEKATERA IMENA SI VELJA ZAPOMNITI

Yeah, right … Mah, nič ne bom dolgovezil. Mene to zanima, vas verjetno ne, toda to me ni ustavilo, da ne bi par besed vrgel na splet. Tema je, da, nogomet. Nič presenetljivega, mar ne?

Večini se verjetno gladko jebe za mladinske turnirje, no, meni pa so iz leta v leto bolj všeč. Ne vem, določen čar je v tem, da spremljaš razvoj določenih nogometašev (oh, le koliko Ronaldov, Messijev, Maradon in drugih se je „izgubilo“). No, whatever, kot bi rekle tinejdžerke v ameriških sitcomih ...

Le malokdo, ki ni službeno s tem povezan, ve, da so letos poleti številna mladinska prvenstva (prihodnje leto imamo v Sloveniji EP u17 btw), za nami je že, denimo, SP do 17 let v Mehiki. Tam so se na domačem terenu proslavili Mehičani na čelu s krilcem Pachuce Juliom Gomezom, ki so za seboj pustili Urugvaj, Nemčijo, Brazilijo ...

Svetovni javnosti pa so se lahko predstavili še nekateri obetavni mladci, denimo prvi strelec turnirja Souleymane Coulibaly s Slonokoščene obale (član Tottenhama), Nemca Samed Yesil in Okan Aydin (oba Bayer Leverkusen, oba napadalca), Brazilci Wallace (obetavni levi bočni branilec Fluminenseja), Sao Paulov Ademilson (kot napadalca ga krasi natančen strel) in njegov kreativni klubski soigralec Lucas Piazon (za katerega se bodejo v Evropi, bržčas bo šel k Chelseaju) in mnogi drugi. Bomo še kaj slišali o njih, gotovo ...

Malce „resnejši“ nogomet so igrali 19-letniki na EP v Romuniji, kjer so ne preveč presenetljivo slavili Španci z Realovim Alvarom Morato (top scorer) pred Čehi, še bolj zanimiv s stališča „narejenih igralcev“ je bil evropski turnir do 21 let, kjer so spet in pričakovano slavili Španci, ki se v tej starostni kategoriji lahko pohvalijo s prvim strelcem turnirja Adrianom Lopezom, pa Bojanom Krkićem, Thiagom Alcantaro, Davidom De Geo, Ikerjem Muniainom in drugimi, ki jih ni treba posebej predstavljati.

Trenutno pa poteka SP do 20 let. Nogometaši so zbrani v Kolumbiji. Skupaj je nastopalo 24 reprezentanc, znani pa so že pari osmine finala (naši sosedi Avstrijci in Hrvati so končali v predtekmovanju, nas, Madžarov in Italijanov ni bilo tam).

Med najboljšimi 16 se bodo torej pomerili (ob tem si drznem malo dannyjevstva) :

Portugalska – Gvatemala
(napovedujem preboj Portugalcev, Gvatemala je premagala le razštelane Hrvate, pa čeprav so imeli v svojih vrstah opevane Mateja Delača, Andreja Kramarića ...)

Argentina – Egipt
(Egipčani niso izgubili tekme, remizirali so z Brazilci, a vendar dajem prednost Argentini, rekorderki po številu naslovov v tej kategoriji; ta ni navdušila, a se na krilih Juana Iturbeja – novi član Porta je zmožen tudi kakšne messijevske poteze -, Carlosa Luqueja, Rominega Erika Lamele in drugih dviga iz tekme v tekmo)

Kamerun – Mehika
(tu dajem prednost Mehičanom, ki znajo odigrati na rezultat, v Tauficu Gurachu pa imajo živahnega strelca, ki pa ima lahko tudi zelo slab dan)

Kolumbija – Kostarika
(v tem paru bi bilo vse razen napredovanja Kolumbije presenečenje; ne le da ima v svoji vrsti že uveljavljenega Portovega Jamesa Rodrigueza, pa še enega napadalca Luisa Muriela iz Lecceja, temveč tudi odkritje, vezista Juana Davida Cabezasa iz Deprotiva Cali; zanesljivo je dobila vse tekme, tako da Kostariki niti Joel Campbell, želja Arsenala, Seville, Fiorentine, ne more pomagati)

Nigerija – Anglija
(v tem paru gre po moje naprej Nigerija, saj je v predtekmovanju vse tekmece po vrsti zmlela, njihov najboljši strelec je Tobi Kayode; Angleži v svoji vrsti nimajo posebej izstopajočega igralca, bržčas pa imajo dobrega vratarja za prihodnost v Jacku Butlandu iz Birmingham Cityja)

Španija – Južna Koreja
(imena, kot so Sergio Canales po novem iz Valencie, Alvaro Vazquez iz Espanyola, Rodrigo Moreno iz Benfice, Oriol Romeu iz Chelseaja, Koke iz madridskega Atletica in drugi, ter vse boljše predstave Špancem zagotavljajo napredovanje, čeprav sta se ji Kostarika in Ekvador kar dobro upirala in pokazala tudi nekatere vrzeli v zadnji vrsti)

Brazilija – Saudska Arabija
(za mnoge je četrtfinalist že znan, ampak Saudijci so pokazali dober nogomet, čeprav jih zdaj čaka po Nigeriji, proti kateri so izgubili, prvi resen tekmec; ta ima na voljo izjemno razpoloženega vezista Coutinha iz Interja, branilca Danila iz Porta, napadalca Henriqueja iz Sao Paula, zelo zaželenega vezista Casemira prav tako iz Sao Paula, kar je bržčas dovolj, da lahko Južnoameričani računajo na najboljšo osmerico)

Francija - Ekvador
(težka odločitev, ampak naj bo Francija, ki prav tako stopnjuje formo, ima razpoloženega napadalca Lyona Alexandra Lacazetta, pa vezista Antoina Griezmanna, ki si iz Sociedada želi k madridskem Atleticu, in že znanega Gaela Kakuto iz Chelseaja; Ekvador na drugi strani nima igralca s takim potencialom, čeprav sta dva že člana tujih klubov – Renato Ibarra Vitesseja, Juan Cazares argentinskega River Plata, veliko obeta tudi vratar John Jaramillo).

Tekme osmine finala bodo 9. in 10. avgusta, Eurosport in Eurosport 2 prenašata zgodnje tekme, torej tiste, ki se začnejo opolnoči …

No comments:

Post a Comment